تبلیغات
به دنیای علم و فناوری خوش آمدید - خواص روغن زیتون
تاریخ : یکشنبه 15 آذر 1394 | 10:09 ب.ظ | نویسنده : محمدحسین ندیمی دفرازی

 

روغن زیتون را با فشردن میوه زیتون كه از درخت زیتون به دست می آید، استخراج می‌‌کنند. روغن زیتون دارای مقدار زیادی چربی اشباع نشده است. این درخت اولین بار در نواحی مدیترانه‌ای پرورش یافت.

زیتون درختچه ای است به ارتفاع تقریبا سه متر ولی هنگامیكه در شرایط مساعد پرورش می یابد ارتفاع آن حدود 12متر و قطر تنه اش به 3 متر میرسد .چوب درخت زیتون بسیار سخت و مقاوم است . رنگ آن زرد است كه خطوطی قهوه ای رنگ در آن وجود دارد . از چوب زیتون برای تهیه اشیاء چوبی ظریف استفاده می شود . برگهای آن سبز رنگ ، بیضوی و دراز و بوضع متقابل یكدیگر بر روی ساقه قرار گرفته اند .

زیتون معمولا در اوائل تابستان شروع به گل دادن می كند و میوه آن كم كم ظاهر می شود . در اواخر تابستان میوه آن به ثمر می رسد . در این هنگام زیتون سبز است و بتدریج تبدیل به بنفش و قهوه ای و سپس سیاه می شود بطوریكه در اواخر پائیز كه موقع برداشت میوه است رنگ آن بكلی تیره است .

زیتون رسیده در حدود 30 درصد روغن دارد . این روغن مخلوطی از اولیئك اسید، لینولئیك اسید و پال میتیك اسید می باشد. زیتون دارای سدیم ، ویتامین A و E و آهن می باشد .

روغن زیتون مایعی است زلال برنگ زرد روشن مایل به سبز یا زرد طلایی برای استخراج روغن زیتون میوه ها را له كرده و در داخل كیسه ای می ریزند و سپس كیسه را تحت فشار قرار داده تا روغن آن خارج شود.

البته از باقیمانده تفاله زیتون كه روغن آن گرفته شده تحت اثر آب جوش حرارات و فشار روغن زیتون معمولی را استخراج می كنند كه ارزش روغن فشار اول را ندارد .

در قدیم روغن زیتون را به این طریق تهیه می‌‌کردند: ابتدا به تنه درخت زیتون با چوب می‌‌زدند تا میوه‌های زیتون به زمین بیفتند. سپس آنها را با کمک سنگ داخل کاسه‌های چوبی له می‌‌کردند تا به روغن بیفتند. امروزه میوه زیتون را تکه‌های ریز می‌کنند و از آن خمیری به دست می‌‌آورند. این خمیر را با آب مخلوط نموده و داخل دستگاه گریز از مرکز (سانتریفوژ) می‌‌ریزند. در این دستگاه ضمن چرخش، روغن زیتون از بقیه مواد جدا می‌شود.

روغنهای زیتون صنعتی را می‌‌توان بر اساس خواص شیمیایی و روش تهیه به انواع مختلفی طبقه بندی نمود:

کاملاً خالص که آن را از مرحلهٔ ابتدایی فشردن زیتون به دست می‌‌آورند و پ.هاش آن بین ۵/۰ تا ۱ درصد می‌‌باشد. این نوع روغن زیتون مزه گل می‌‌دهد و دارای ارزش غذایی بالایی بوده و برای سلامتی مفید است.

خالص که این روغن به طریقه روغن کاملاً خالص وتنها با استخراج به طریق فیزیکی تهیه می‌شود، فقط پ.هاش آن 1/5  تا ۲ درصد است.

نیمه خالص که مخلوطی از روغن کاملاً خالص و خالص که پ.هاش آن تا ۳/۳ درصد است، می‌‌باشد.

خالص لامپانت، روغن زیتون خالصی که پ.هاش آن بیش از ۳/۳ درصد باشد که یا آن را تصفیه می‌کنند و یا برای مصارفی غیر از مصارف خوراکی آن را به کار می‌‌برند.

روغن تصفیه شده که از مخلوط روغن خالص و روغن تصفیه شده به دست می‌‌آید.

زیتون رسیده از نظر طب قدیم ایران گرم و قابض است و میوه نارس زیتون سرد و خشك است و روغن زیتون گرم و خشك است . برگ درخت زیتون نیز گرم و خشك می باشد .

مصارف دارویی آن عبارتند از:

دم كرده برگ زیتون داروی خوبی برای پائین آوردن فشار خون است . بدین منظور باید 20 عدد برگ زیتون را داخل 300 گرم آب ریخته و آنرا بمدت 15 دقیقه بجوشانید . سپس كمی قند بآن اضافه كرده و به مقدار یك فنجان دوبار در روز از آن بنوشید . بعد از دو هفته باید بمدت 8 روز نوشیدن این دم كرده را قطع كنید و سپس ادامه دهید.

روغن زیتون نرم كننده و صفرا بر است، همچنین دفع كننده سنگ كیسه صفرا است برای این منظور باید آنرا با آبلیمو مصرف كرد .

روغن زیتون كرم كش است. برای رفع سرفه های خشك مفید است و برای رفع خارش گزیدگی حشرات ، روغن زیتون را به محل گزیدگی می مالند . بدن بچه هایی را كه مبتلا به نرمی استخوان و كم خونی هستند با روغن زیتون ماساژ می دهند اثر مفیدی دارد.

برای رفع پیوره لثه ، روغن زیتون بر روی لثه مالیده می شود . برای برطرف كردن خراش و ترك پوست ، گلیسیرین و روغن زیتون را به مقدار مساوی با هم مخلوط كرده و روی پوست می مالند . دم كرده برگ درخت زیتون تب بر است. جوشانده برگ درخت زیتون برطرف كننده نقرس و رماتیسم است . برای سرباز كردن جوشها و كورك ها زیتون را له كرده و روی جوش یا كورك می مالند. دم كرده و جوشانده پوست درخت زیتون تب بر و درمان كننده مالاریا است.

پماد میوه نارس زیتون برای سوختگی مفید است. جویدن برگ زیتون برای از بین بردن زخم های دهان مفید است. برای رفع سستی فلج و لقوه و تقویت نیروی جنسی باید 80 گرم روغن زیتون را با 14 گرم كندر و 16 گرم سیاه دانه مخلوط كرد و به مدت سه روز از آن خورد.

مصرف روغن زیتون از امراض قلبی وسرطان جلوگیری می كند. و بالاخره روغن زیتون بهترین روغن برای پخت و پز می باشد زیرا در اثر حرارات خراب نمی شود. امروزه از روغن زیتون در تهیهٔ مواد آرایشی بهداشتی استفاده می‌‌کنند. از این روغن، صابون هم تهیه می ‌‌شود. البته روغن زیتون را در صنایع دارویی و همچنین به عنوان سوخت چراغهای نفتی هم به کار می‌‌برند.

روغن زیتون برای هیچ كس مضر نیست و همه افراد می توانند از آن استفاده كنند فقط میوه تازه و یاقوتی آن معده راسست می كند و ممكن است تولید استفراغ كنند .

امروزه اسپانیا بزرگترین تولید کننده روغن زیتون جهان است.




طبقه بندی: فناوری هفتم،

  • قالب وبلاگ | قالب وبلاگ | بلاگ اسکای